FORSUS KÉSZÜLÉK

Ez egy speciális rugós készülék, mely a multiband készülékhez csatlakoztatható és a kezelés szerves részét képezi.  Elsősorban abban az esetben van rá szükség, mikor az alsó és felső fogív nem illeszkedik megfelelően. A Forsus készülék az állcsont előre- vagy hátratolásával, (akár aszimmetrikusan) segíti a fogak illeszkedését.

 

 

 

Kisebb eltérések esetén a páciens megfelelő együttműködésével ezek a feladatok a két állcsont fogainak megadott módon való összegumizásával is megoldhatók, azonban nagy eltérésnél ill. kooperáció hiányában a Forsus-sal lerövidíthető a kezelés ideje, ill. elkerülhető az esetleges foghúzás. A finom, de folyamatos erőleadás kedvező a fogak és az állcsont számára.

Rendszerint disztálharapásos esetekben használjuk. Ekkor a felső molárisokat hátra, az alsó állcsontot előre próbáljuk mozdítani.

A készülék tartalmaz nikkelt és krómot. Egy rugóval körbevett rúdból áll, mely a felső moláris tubushoz és az alsó ívhez csatlakozik.

Behelyezés után, mint minden új dolog a szájban, ez is okozhat diszkomfort érzetet, törhet, sebezhet, esetleg becsípheti a buccát, meg kell tanulni enni és létezni vele.

Eleinte érdemes a keményebb rágást kerülni, szükség esetén fájdalomcsillapítót használni, nagyobb gond esetén pedig mindenképp az orvosnál jelentkezni. Mindez azonban átmeneti. (Állítások szerint.) Nagy szájnyitás (ásítás) óvatosan végzendő, mert ilyenkor a készülék két része szétcsúszhat.

A kezelés ideje általában 3-6 hónap.

A készüléket, akárcsak a multibandet, nagyon tisztán kell tartani.

További kérdéseiteket szeretettel várom:

Dr. Koltay-Szabó Réka