Fogszorítás, fogcsikorgatás (bruxizmus)

A fent említett problémák sajnos nagyon sokunkat érintenek és rengetegen nem is tudnak róla.

Sokszor ez áll olyan fogászati jelenségek mint a

- ismeretlen eredetű fognyaki, fogfelszíni érzékenységek

- több fogat érintő fognyaki kopások

- kóros fogkopások

- ízületi és arcfájdalmak

- szájnyitási korlátozottság,

de olyan általános panaszok, mint

- migrén

- fáradt ébredés

- nyak, váll, hátfájdalmak

- tenziós fejfájás

- alvászavarok

- esetleg még karzsibbadás

hátterében is.

Pácienseim az egyértelmű fogazati jelek és panaszok ellenére is gyakran állítják, hogy ők biztosan nem csikorgatnak ill. szorítanak éjszaka. Aztán kicsit átgondolva rájönnek, hogy bizony feszültebb időszakokban, stresszes helyzetekben gyakran még nappal is….

A tünetek kialakulásához elég pár perces éjszakai fogszorítás is, hiszen ez is borzasztó mértékben terheli meg a fogakat, fogágyat, ízületet és az arcizmokat.

Sajnos az éjszakai bruxizmus oka rengeteg lehet és nagyon nehéz kezelni.

Okozhatja harapási rendellenesség, fogszabályozás elmaradása vagy épp megtörténte, a fogazat megbomlása, megváltozása fogászati kezelés által, de leggyakrabban pszichés okok állnak a háttérben: szomorúság, izgalom, stressz. Sajnos nagyon sokszor tapasztaljuk gyerekeknél, szinte az első fogak megjelenésétől kezdve… Így az okok kezelése rettenetesen nehéz.

A fogcsikorgatás kezelésére leggyakrabban használt ún. dezorientáló sínek ugyan védik a fogakat a károsodástól, és kicsit kizökkentik az ízületet és az izmokat a rossz szokásból, de alapvetően nem szüntetik meg a fogszorítást. A síneket csikorgatjuk lyukasra…

Viszont létezik egy miniatürizált éjszakai izomrelexációs harapásemelő rendszer az éjszakai fogszorítás ás csikorgatás megszüntetésére: az NTI.

Ez egy kis készülék, melyet a fogorvos adaptál a fogakra speciális technikával. Lényege, hogy segítségével az alsó és felső metszőfogakon kívül más fogak semmilyen módon nem érintkezhetnek egymással és ezzel nem váltódik ki a fogszorítást, ill. csikorgatást kiváltó reflex.

A rendszerrel gyorsan és megbízhatóan relaxálhatók a rágóizmok, a fent említett tünetek hosszú évek után megszűnnek és ezáltal lehetőség nyílik az anatómiai adottságok diktálta helyes harapás meghatározására is.

Kiválóan védhetők a nagykiterjedésű fogpótlások és az implantációs fogművek is.