Hansa készülék

A Hansa készülék egy ún. funkcionális kivehető készülék, mely több más készülék előnyeit igyekszik egyesíteni.

Mindkét állcsontra kiterjed, a felső része a fogakhoz kapcsokkal relatív fixen illeszkedő tágítócsavaros lemez, mely a felső állcsont tágítására, ill. a felső metszőfogak korrigálására szolgál. A felső lemezhez csatlakozik egy kisebb, ráccsal ellátott lemez, amely az alsó állcsontot előreharaptatott helyzetbe vezeti az orvos által meghatározott mértékben. A rács az alsó ajkat tartja el.

A készülék egyaránt tágítja a szűk felső állcsontot és segíti a hátul ragadt alsó állcsont előrehelyezését. Az izmok megnyújtásával és az izület átállításával segíthet a növekedést jó irányba befolyásolni. Erre természetesen csak növekedés ideje alatt van lehetőség, legfontosabb időszak a késői váltófogazati stádium. Megfelelő együttműködés – napi 12-14 óra hordás – esetén igen szép eredmény érhető el: foghúzás elkerülése, esetleg a későbbi rögzített kezelés előkészítése, időtartamának lecsökkentése)

Kézben ijesztően nagynak tűnhet, ennek ellenére relatív kényelmes, fixen rögzül a szájban és könnyen megszokható.

Tisztítása és hordása a többi kivehető készülékkel megegyező (fogkrém, fogkefe, tisztító tabletta, napi 12 óránál több hordás, kivéve sport, étkezés, aktív tevékenység).

Eleinte problémát jelenthet, hogy éjszaka páciensünk kinyitja a száját, így a készülék hatástalanná válik. Ezért az első időben nagyon fontos a napközbeni hordás, szoktatás. Így az izmok megnyúlnak, hozzászoknak és éjszaka már nem lesz nyitva a száj.

Hordása a fogváltás befejezéséig vagy megoldja a problémát, vagy kiváló előkezelést jelent a rögzített készülékhez.