Fogszabályozáskor az első felvetődő kérdés: mikortól lehet és kell fogszabályozni?

A válasz: a fogszabályozó orvos tudja eldönteni. Mint már a gyerekfogászat kapcsán leírtam, a gyerekeknek 2-3 éves kortól rendszeres fogászati ellenőrzésre, „szoktatásra”, játékos ismerkedésre van szüksége a fogorvossal. Ennek következtében nem fognak félni és a fogszabályozási probléma is időben észrevehető.

Komoly fogszabályozást 6-7 éves kor körül tudunk elkezdeni (ha szükséges), általában a felső és alsó négy maradó metszőfog és a hatosok előtörése után.

Fogszabályozás menete:

Rendelőnkben előzetes bejelentkezés után (18 év alatt szülői közreműködéssel) első alkalommal megbeszéljük, hogy szükséges-e a fogszabályozás. Ennek keretében lenyomatot veszünk és röntgenbeutalót adok. A röntgenek és a lenyomat kiértékelése után megbeszéljük a lehetséges kezelési módokat és azok anyagi vonzatát. Ezek után a páciens döntése alapján indulhat a kezelés.

A fogszabályozó készülékeknek alapvetően két típusa van:

 a rögzített (állandóan  szájban levő, csak orvos által eltávolítható) és a kivehető készülékek.

Kivehető készülékek

A kivehető készülékek időszaka elsősorban a vegyes fogazat  (6-12 éves kor) időszaka. Ilyenkor maradó és tejfogak egyszerre vannak a szájban. Erre az időszakra tehető ugyanis az intenzív növekedés és fejlődés időszaka. A kivehető készülékek feladata az állcsontok (kis mértékben lehetséges) és a fogazat fejlődésének irányítása. Segítségükkel történhet a rossz fejlődést fenntartó állapotok megszüntetése, az állcsontok tágítása, a megfelelő fogív kialakítása, továbbá segítenek a száj körüli izomzat (száj, orca, nyelv) rossz funkcióinak kiküszöbölésében.

Leggyakrabban az egyik álcsontra stabilan rögződő tágítólemezt használjuk, melynek segítségével az állcsontok fejlődése közben intenzívebb növekedést érhetünk el az általunk kívánt irányba.

kép

Nagyon gyakori az ún. disztálharapás, mikor az alsó állcsont fejlődése a felső alulfejlettsége miatt visszamarad. Ennek sokszor oka a rossz myofunkcionális aktivítás (ujjszopás, ajakbeharapás, rossz nyelés, arcfelfujás, áll izomzatának fokozott működése nyeléskor, szájlégzés, stb.)

Ilyenkor általában egy mindkét állcsontra kiterjedő ún. funkcionális készüléket használunk. Ennek sok fajtája van, gyakran találkozhatunk az ún. Hansa készülékkel.

Kép, páciens táj.

Kivehető készülékeket használunk a rögzített fogszabályozók eredményének megtartására is. Ezek a retenciós készülékek. A megadott módon való szorgalmas hordásuk nélkül a fogszabályozás eredményének hosszútávú megtartása nem garantálható.

 Új kivehető fogszabályozóként üdvözölhetjük a myofunkcionális szokások megszüntetésében szerepet játszó myofunkcionális trénereket és a kisebb eltérések esetében a rögzített fogszabályozót mereven elhárító pácienseknek való Myobrace-t.

Rögzített fogszabályozók

A rögzített fogszabályozók időszaka elsősorban a maradó fogazat. Néha azonban már korábban is használjuk egy-egy változatát.

Goshgarian készülék:

Önmagában nagyon nagy fokú szűkületnél, oldalsó keresztharapásnál már vegyesfogazatban is használjuk. Indikált, ha az eltérés olyan nagy, hogy kivehetővel túl lassan lenne megoldható, illetve ha kis páciensünk nem elég szorgalmas és nem hordja a kivehető lemezt.

Ez a készülék a legtöbb multiband része is.

Linguálív

Ugyanazt a célt szolgálja az alsó fogívben, mint a Goshgarian felül. Gyakrabban használjuk, mert a vastagabb állcsont miatt az alsó fogsorban kevésbé hatásosak a kivehető lemezek.

kép

 

 

Multiband

Az amerikai filmekben látható igazi rögzített készülék lassan az itthoni iskolásokat is meghódítja. Maradó fogak előtörése után alkalmazzuk a fogsor végső, „tökéletes” esztétikai és funkcionális beállítására. Ebben az időszakban az állcsont fejlődése már nagy részben lezajlott, így annak eltéréseihez vagy alkalmazkodnunk kell, vagy műtéti eljárás javasolt. Legtöbb esetben az előbbit választjuk.

A készülék minden esetben a hatosokra ragasztott fém gyűrűkből vagy tubusokból és a fogakra ragasztott ún. brackettekből áll. A brackettek lehetnek fémből ill. porcelánból. A szabályozás az ehhez elasztikus vagy fém ligatúrával, ill. önligirozó bracketteknél magához a bracketthez kapcsolódó fém ívekkel történik. A szabályzás időtartama átlag 2 év, utána rögzített ill. kivehető retenció szükséges.

Rendelőmben igyekszem mindig a legújabb anyagokkal és technikákkal lépést tartani és személyre szabottan a legmegfelelőbb, legkorszerűbb kezelési technikát alkalmazni.

Képek

Multiband készülék részeként  szoktam alkalmazni a Goshgariant és szükség esetén a Forsus készüléket (Páciens táj.

Legújabban a kezelés lerövidítésére és eredményének hosszutávú megőrzése érdekében kiegészítésként myofunkcionális trainereket  javaslok.

Ez sok esetben komolyan segítheti, néha ki is válthatja a gyakran szükséges                  logopédiai kezelést.