Rögzített készülékek

Páciens tájékoztató

A rögzített fogszabályozó készülékek a maradó fogak sorba állítására alkalmasak.

Ez a készülék a hátsó molárisokra kerülő fém gyűrűkből és kicsi fém-, vagy kerámia ún. brackettekből áll, melyek speciális ragasztóval kerülnek rögzítésre. A szabályozás az ezekhez kapcsolódó ívekkel történik.

A brackettek lehetnek fémből és porcelánból. Fém fogszabályozó előnyei: kevésbé sérülékeny, könnyebben kezelhető, egyes esetekben gyorsabb a kezelés (a kisebb súrlódás miatt) és nem utolsó sorban olcsóbb. A porcelán bracketteknek is már többféle fajtája van, elsődleges előnyük a kiemelkedő esztétika: kb. 2 m-ről már alig észrevehető. Átgondolva, hogy a páciensek nagy része nem a funkció, hanem a szépség miatt vág bele a fogszabályozásba, nem mellékes, hogy a szabályozás két éve alatt hogyan néz ki… Az előnyöket és hátrányokat mérlegelve már mindenki tud dönteni, mi a fontos.

Mivel ez a készülék hosszabb ideig a szájában lesz, a mellékhatások csökkentése érdekében bizonyos szabályokat szükséges betartania.

 

Hozzászokás

Pár napig a készülék bizonyosan kellemetlenségekkel jár. A fogak érzékenyek lehetnek az első napokban, ill. az egyes állítások után. Így ebben az időszakban néha egy-egy fájdalomcsillapító tabletta szedése szükséges lehet. Ez azonban hamar elmúlik. Ha a panaszok hosszabban fennállnak, mindenképpen értesítést kérnék!

Az első időkben a készülék a nyálkahártyán sebeket okozhat. Később a nyálkahártya megerősödik, megvastagszik, addig a speciális viasz segítségével a panaszok csökkenthetők.

Mire kell fokozattan figyelni?

A kezelés során a fogak mozgásával a harapás változik (átmenetileg furcsa lehet). Ez teljesen normális, úgy mint a fogak enyhe meglazulása, mozgathatósága. A fogszabályozó eltávolítása után a stabilizációval a fogak nagyon hamar megint rögzülni fognak.

Az ív, a gyűrűk, ill. brackettek meglazulása esetén kérem azonnali jelentkezését, különben a fogak szuvasodásának veszélye komolyan megnő!

 

Szájhigiéne

Mivel a plakk sokkal nehezebben távolítható el, a fogtisztítás jelentősége fokozott. Ellenkező esetben zománchibák, caries, ínygyulladás és a következményes csontsorvadás kialakulásának esélye megsokszorozódik.

Fogmosás ideje min. 3-4 perc, minden étkezés után!!!  Iskolában , munkahelyen is!

Fluoros fogkrém, spec. fogkefe, (orthodonciás, pl. ORAL B), fogköztisztító fogkefe szükséges, szájzuhany ajánlható.

A fogszabályozót és a fogakat nem könnyű, sok energiát kíván, de lehetséges és muszáj tisztán tartani!!! Mind a brackettek felett, alatt és között!!

Étkezés

Kemény ételek (kenyérhéj, popcorn, alma, etc.) bár egészségesek rágás szempontjából, de ne az első napokban! Harapni mindig óvatosan kell, különösen az elején, a megszokás alatt.

Ragadós ételek, sok édesség kerülendő.

 

Rizikók

 Zománchiba, fogszuvasodás, ínygyulladás, csontpusztulás:

megakadályozhatók fokozott szájhigiénével és a meglazult fogszabályozó részek mielőbbi visszaragasztásával.

gyökérfelszívódás:

esélyét csökkenthetjük a kontroll időpontok pontos betartásával. A jó együttműködés nélkülözhetetlen, de biztos vagyok benne, ezzel nem is lesz probléma. Előre is köszönöm!

Tévedés, hogy a rögzített fogszabályozót azoknak ajánlják, akik a kivehető készüléket nem hordják. Ellenkezőleg!

A rögzített készülék sokkal több türelmet és kitartást, tökéletes fogápolást, rendszeres vizitet, a kezelés végén az otthoni ún. intermaxilláris gumihúzások rendszeres hordását és végül a retenciós készülékek (lehet kivehető vagy rögzített) feltétel nélküli, utasítás szerinti viselését kívánja legalább annyi ideig, mint a rögzített készülékes kezelés ideje.

Csak a fenti tanácsok és utasítások betartásával biztosítható a kezelés hosszú távú sikere!

Ezen utasítások elhanyagolása esetén a kezelés alatt visszafordíthatatlan károsodások léphetnek fel mind a fogak, mind a fogágy területén.

 

Nyilatkozat

A felvilágosítást mind szóban, mind írásban megtörtént, a fentieket tudomásul veszem.

Hiányos együttműködés esetén a kezelőorvos kezelésemet figyelmeztetés után megszakíthatja, mivel a kezelés hatékonysága veszélybe kerül. Ebben az estben a felelősség engem terhel.