Prevenció

Egészségünk megőrzése a legfontosabb feladatunk.

 Sajnos a minket körülvevő egyre pusztuló környezet, stresszes, rohanó életmódunk nemigen segít ebben. Ezért igen fontos, hogy minél tudatosabban kezdjünk el foglalkozni egészségünk megőrzésével.

Sajnos olyan korban élünk, amikor ez igen nehéz, mind időben mind anyagilag komoly megterhelést jelent. Felnőtt egy nemzedék, mely nem sokat foglalkozott a megelőzéssel és most szenved is ennek hatásaitól. A felnövekvő nemzedék és a felnőtt lakosság is hiányos információkkal rendelkezik mind az általános egészség megőrzésének, mind a száj-, és fogápolás fontosságát illetően.

 

De talán még senkinek sem késő.

Elenyészően kevés azon emberek száma, akik pusztán szűrés okán jelennek meg egy fogászati rendelőben. A gyakorlat azt mutatja, hogy jelenlétükkel akkor tisztelik meg a fogorvost, amikor már baj van, sőt legnagyobb számban akkor, amikor már nagy baj van.

 

A népesség nagy része hiányos fogazattal, gyulladt ínnyel, fogínysorvadással éli mindennapjait, sokszor beletörődve, hogy a fogmosást követő fogínyvérzés mindennapos.

Pontosan tudjuk, hogy ezek az állapotok a táplálkozás nehezítettsége miatt egyéb emésztési problémák, anyagcsere problémák, vitamin- és ásványi anyag hiányos  állapotok kialakulásához vezetnek. Ez pedig természetesen tovább rontja a szájüregben kialakult állapotot.

A WHO meghatározása szerint: az egészség testi, lelki és szociális egyensúlyt jelent. Márpedig hogyan lennénk lelkileg rendben, hogyan találnánk igényeinknek megfelelő, jól fizető állást szép, rendezett fogazat nélkül?

A fogazat és a szájüreg egészségének megőrzése már terhesség alatt megkezdődik. A kismama táplálkozásával és terhesség alatti fokozott szájhigiénével segítheti a későbbi gondok megelőzését. A várandós időszak alatt igen fontos az íny ápolása, alapos fogkő eltávolítás és a szuvas fogak rendbetétele. Bizonyos gyógyszerek (pl. tetracyclin) és anyagok (sok fluor) károsíthatják a születendő gyermek fogazatát.

A fogmosást már az első fogak előtörésétől el kell kezdeni, a gyerekekkel kapcsolatos további fogászati megelőzésről a gyerekfogászat címszó alatt olvashatnak.

Nagyon fontos a maradó fogak előretörésekor a rendszeres fogászati kontroll. A fogszuvasodás megelőzésének egyik módja az alapos fogmosáson kívül, a barázdazárás.

Maradó fogakon végezzük azok előtörését követően. A fogak kifúrása nélkül, az egyenetlen barázdákat folyékony anyaggal lezárjuk, ezzel felületüket egyenletesebbé téve könnyebben tisztíthatóvá válnak.

Megelőzés másik módja az időben elkezdett fogszabályozás.

 Az állcsont fejlődésének irányításával, a rossz szokások (cumizás, ujjszopás, rossz nyelés, szájlégzés stb.) időben való megváltoztatásával megelőzhető a torlódott fogazat miatti fokozott fogszuvasodás, ínygyulladás, nem beszélve a szép mosoly adta önbizalom és jó közérzet sok-sok hatásáról.

A fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzésének legfőbb módja az igen gondos, jól elvégzett napi szájápolás és a félévenkénti rendszeres fogorvosi kontroll.

Ennek kapcsán észrevehetők a még kicsi, gondot nem okozó, egyszerűen és „észrevehetetlenül szépen” ellátható kis fogszuvasodások. Amikor már előlről látható a metszőkön a feketeség, amikor már érzékeny, netalántán fáj a fog, akkor már évek óta lyukas!

Ilyenkor ellátása nehezebb, hosszadalmasabb, költségesebb.

Az korunkat veszedelmesen érintő fogágybetegségek (vérző íny, mozgó fogak, visszahúzódott íny) kezelése is nagyon nehéz , hosszú és igen sok pénzbe kerül. Az igazán jó megoldás egyelőre a megelőzés.

A fogkő nemcsak esztétikai probléma (néha egyáltalán nem látszik, mert csak íny alatt van), hanem minden bajok okozója. Rendszeres eltávolítása igen fontos.. A gyulladt íny az egyik legfontosabb gócbetegséget okozó tényező!

A megelőzés másik fontos tényezője a hiányzó fogak pótlása. Ennek hiányában a környező fogak elmozdulnak, felritkulnak, belenőnek a hiányzó fog résébe. Ez pedig a megmaradt fogak rosszirányú, sokszor túl nagy megterhelését jelenti, mely aztán a fogazat idő előtti elvesztéséhez vezet. A foghiány a komoly esztétikai hiba mellett a megfelelő funkció, azaz beszéd, rágás, emésztés hiányosságaihoz járul hozzá. Minél hosszabban áll fenn a foghiány, pótlása annál bonyolultabb és drágább.

A szájüreg egészségének megőrzésében az egész szervezet egészsége is fontos szerepet játszik. Ebben is tudunk segíteni_ Flavonmax

Ezekről a megelőzésben segítő termékekről olvashat a hírek címszó alatt.