MYOFUNKCIONÁLIS TRAINEREK

Szebb formájú gyerekarcok

Kevesebb fogszabályozás utáni visszaesés

Azonnali megkönnyebbülés az izületi és arcfájdalmaktól

Kozmetikai szabályozás felnőtteknek

A myofunkcionális trainerek elsősorban az izomdiszfunkciók: szájon át légzés, , intenzív ajakmozgás (ajakbeharapás, nyelvlökéses nyelés, arcfelfújás stb.) megszüntetését segítik.

 Ezek a rossz szokások nagyon nagy szerepet játszanak a fogazati rendellenességek kialakulásában, megnehezítik, illetve megakadályozhatják a fogszabályozás eredményességét is. Kezelésük rendkívül nehéz és összetett, de nélkülözhetetlen. A trainereket használhatjuk fogszabályozás előkezeléseként, fogszabályozás mellett, utána és néha helyette is. Nagy segítség a logopédiai kezelés mellett is. A helytelen izommozgásokról és az ezek következtében kialakuló tipikus és igen gyakori fogazati rendellenességekről (torlódott fogazat, nyitott harapás, előreharapás) többet olvashat még a www.fogvedo.hu honlapon, illetve a facebookon a „Szép arc, szabályos fogak” címszó alatt.

A leggyakoribb trainer-típusok

A korai myofunkcionális orthodoncia a rendellenességeket kialakító okokra koncentrál a fejlődésben lévő gyerekekben.

Infant Trainer : a 2-5 éves korosztály számára ajánlott. Célja, hogy leszoktassuk a gyerekeket az olyan rossz szokásokról, mint az ujjszopás, szájon át légzés vagy a helytelen nyelés, hisz ezek az állkapcsok helytelen fejlődéséhez, orthodonciai problémákhoz vezethetnek. Minél előbb kezeljük ezeket a szokásokat, annál nagyobb az esély, hogy az arcfejlődés normális lesz.

Hordási idő: min. napi 1 óra szülői felügyelettel+ éjszaka

A T4K-t 6-12 éves korú, tehát vegyes fogazatú gyermekekre fejlesztették ki. A kezelés megkezdésének optimális időpontja a korai vegyes fogazat, lehetőleg az alsó metszők kibújása után. Nagyon nagy előnye, hogy korán megkezdhető vele a szabályozás, amikor még az arcfejlődés is befolyásolható.

Az izomdiszfunkciókat segít megszüntetni.

  1. fázis: puha, főleg a rossz szokásokra koncentrál. Használat: kb. 6-8 hónap
  2. fázis: keményebb nagyobb hangsúlyt kap a fogak sorba rendezése. 8-12 hónap

Hordási idő: nappal min. 1 óra és egész éjjel

T4B-t azoknak ajánljuk, akiknek már kint vannak a maradó fogaik és rögzített fogszabályozót viselnek. A trainer védi a lágy szöveteket, felgyorsítja a kezelés ütemét, s tartóssá teszi az eredményt, hisz ez a típus is tartalmazza a rossz szokásokról leszoktató szellemes segédelemeket.

A T4-BII gyakorlatilag a T4B változata. Tipikusan a disztálharapás (alsó állcsont hátrébb áll) korrekciójára fejlesztették ki. Jól kezelhető vele a nyitott harapás, a nagy fokú torlódás és a myofunkcionális diszfunkciók.

Ez utóbbi két készülék felgyorsítja a kezelést, javítja a stabilitást a myofunkcionális szokások befolyásolásának csökkentésével.

A T4A sok hasonlóságot mutat a T4K-val, de maradó fogazatra fejlesztették ki.  Fix készüléktől irtózó fiatal pácienseknek, illetve szabályozás után a megmaradt rossz izomfunkció miatt esetleg visszaalakult fogazatra is ajánlott. Hordása éjjel és nappal min. 1 óra.

I-3 a bulldog-harapásos esetek korai kezelésére 5-8 éves korban(alsó állcsont áll előre).

Hordási idő napi min. 2 óra+ éjszaka

Myobrace

7 méretben kapható. A méretet a fogorvos választja ki. A külső réteg puha szilikon a lágyrész-sérülések kivédésére, a belső keményebb mag az aktív fogfejlesztésre szolgál.

Fő indikációs területe az enyhe ill. közepes fokú malokklúziók 4-6 mm-nél nem nagyobb torlódással. Retenciós készülékként is használható fix készülék esetében, illetve olyan esetben, amikor a rossz szájhigiéne miatt fel kell függeszteni a fix készülékes kezelést.

Néha kiválthatja a rögzített készülékes kezelést, bár a végeredmény nem teljesen ugyanaz.

Az optimális kezelési időszak a késői vegyes fogazat. Minél régebben alakult ki a maradó fogazat, annál kevésbé lesz hatékony a Myobrace. A Myobrace alkalmazásával minden életkorban javítható a fogak sorban elfoglalt helyzete, kezelhetők a myofunkcionális szokások. Ezért aztán egyéni mérlegelés szükséges, mint minden ortodonciai kezelés esetében.

Állcsontizületi problémákat, fogcsikorgatást és horkolást kezelő készülékek

Kortól függetlenül sok embernek vannak állcsontizületi panaszai. Ezek orvoslására született meg a TMD készülék nappali és a TMJ éjszakai használatra. Tehermentesíti a temporomandibuláris izületeket és a fogakat.

Speciális készülék a TMJ-MBV, melyet horkoló fogcsikorgatók számára fejlesztettek ki.

Powergard fogszabályozóhoz

Specifikusan olyan sportolóknak lett kifejlesztve, akik fogszabályozót viselnek.