Fogpótlások

A hiányzó fogak pótlására egyre több kiváló lehetőség van. Az ínyig letört fogak esetén sem kell azonnal foghúzásra gondolni. Az esztétikailag és minőségileg is hosszú távon megfelelő fogpótlás alapvető feltététele azonban az

-egészséges nagyon gondosan ápolt fogíny és a

-megfelelő, alapos tervezés.

 

Letört fogak

Az ilyen fog esetében, ha a gyökér csontban elhelyezkedő része megfelelő hosszúságú és szilárdan áll, valamint jó gyökértöméssel rendelkezik ill. azzal ellátható, akkor a terápia a következő:

-gyári, ill. fogtechnikai csap segítségével (amit a gyökérkezelt gyökércsonkba ragasztunk) fogcsonk készíthető, melyet koronával látunk el. Így a szomszédos fogak érintése nélkül a fogsorba illeszkedő, „észrevehetetlen” fog születik.

Korona

Koronát akkor készítünk, ha a fogat már töméssel ill. inlay-vel nem lehet ellátni, vagy ha az esztétikailag zavaró elszíneződést (gyökérkezelt metszők, zománchibás fogak) nem tudjuk más módon eltüntetni.

Hiányzó fogak pótlása

Ennek sokféle módozata van, melyet elsősorban a fogazat és a páciensünk általános egészségi állapota, a fogágy egészsége, a megmaradt fogak száma és minősége, esztétikai igényeink ill. pénztárcánk duzzadtsága határoz meg.

Egy-egy fog hiánya esetén lehetőségünk van:

Fogbeültetés :

+nem kell a szomszédos fogakat bántani, hosszútávú, a beültetett fogakat később más fogpótláshoz is fel lehet használni

-drága, hosszabb idő alatt készül el

 

Hidak készítése:

+egy hét alatt kész, nem kell szájsebészet és várakozási idő, hosszútávú, költségkímélőbb

-a hiányt határoló fogakat le kell csiszolni

Ajánlott, ha a hiányt határoló fogak tömöttek, gyökérkezeltek, vagy koronázottak, mert a híd ilyenkor ezeket is védi, élettartamukat meghosszabbítja.

 

Csiszolás nélküli híd:

+nem kell a szomszédos fogakat teljesen lecsiszolni, nem kell szájsebészet, egy hét alatt kész, olcsóbb, mint az implantátum

-többi megoldáshoz képest rövidebb élettartamú lehet, drágább

Ajánlott, ha nincs kedvünk és pénzünk a fogbeültetéshez, de a hiányt határoló fogak épek vagy kis tömés van bennük. Ekkor a két hiányt határoló fogba kis cavitást preparálunk, lenyomatot veszünk, a fogakat ideiglenes töméssel látjuk el. Következő ülésben a kész hidat az inlayknél használatos speciális ragasztócement segítségével rögzítjük.

Több fog hiánya esetén a következő terápiás lehetőségeink adódnak:

Ezen esetben már sok tényező határozza meg, hogy milyen fogpótlás készíthető.. Ezek közül a legfontosabb a megmaradt fogak száma, elhelyezkedése, minősége és a fogágy állapota, melynek megállapítása személyes találkozás során végzett alapos szájvizsgálat és röntgenfelvételek segítségével történik.

Alapvetően három lehetőségünk van:

 

Fogbeültetés:

A specialista által megállapított mennyiségű és minőségű implantátum behelyezése után, az implantátumokra híd, vagy speciális kivehető fogsor kerül.

 Akkor készítjük, ha nincs elegendő megmaradt fog stabil, hosszútávon kielégítően funkcionáló híd készítéséhez, illetve a meglevő, esetleg ép fogakat nem akarjuk lecsiszolni.

+ rögzített, életminőséget komolyan javítja, hosszantartó megoldás

- drága, hosszadalmas, szájsebészeti közreműködést igényel

 

Híd:

Az orvos által meghatározott fogakat előkészítjük, lenyomatot veszünk, majd a megfelelő mennyiségű próba elvégzése után a kész hidat speciális cementtel rögzítjük. A fogazat ezek után majdnem úgy kezelhető, „mint a saját fogak”, azaz állandóan szájban van, otthon nem eltávolítható. Anyaga többféle lehet. Leginkább általános az ún. fémkerámia, melynek alapja fém, az egész koronai (látható) részre ráégetve porcelán (fogszínű). A fém alapja leginkább nikkelmentes fémötvözet, allergia esetén lehet titán ill. arany. Azonban napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak az ún. fémmentes fogpótlások. Ezeknek is több fajtája van, az egyik legújabb és legmodernebb az ún. cirkóniumvázas fogpótlások. Vázuk keménysége a fémekéhez hasonló, fehér színük miatt esztétikai hatásuk viszont szebb. Sajnos ez még az árbeli különbségeken is látszik. Mindenképpen javasoltak a front régióban.

 

Részleges kivehető pótlások:

A maradék fogakat a legstabilabb, leghosszabb élettartamot ígérő állapotba hozzuk (hídba foglaljuk, megkoronázzuk), a hiányok egy részét pedig az ehhez kapcsolódó kivehető lemezzel pótoljuk. A rögzített (fogakra ill. implantátumokra rögzített híd etc.) és a kivehető részt összekötheti kapocs (egyszerűbb, olcsóbb, csúnyább, kevésbé rögzít), ill. speciálisabb rögzítőelemek (drágább, bonyolultabb, esztétikailag sokkal kedvezőbb, sokkal jobban rögzíti a kivehető részt).

Implantátumok segítségével teljes foghiány esetén is lehetséges a teljes fogsor rögzítése.